Maandagse gevarieerde links

  • Bruno Maçães, die mijn zicht op de geopolitiek veranderd heeft met The Dawn of Eurasia (2018), is optimistisch over het Midden Oosten. Hij ziet een nieuwe regio ontstaan – West-Azië – met als hoofdsteden Dubai, Tel Aviv en Istanbul.
  • Ondertussen vraagt ongelijkheidsspecialist Branko Milanovic zich af of sommige landen niet zouden moeten ophouden te bestaan. In de analyse van ongelijkheid, zo gaat het argument, is het meest relevante niveau van analyse het individu, niet het land. In een wereld waar mensen volledig vrij zouden zijn zich waar ook te vestigen, zouden, zo blijkt uit surveys, sommige landen tot 90 procent van hun bevolking kunnen verliezen. Neem bijvoorbeeld Tsjaad, Liberië of Mauritanië. Het bezwaar zou kunnen zijn dat de wereld dan diversiteit van talen en culturen verliest. Maar “Should people in Mali be forced to live in Mali because somebody in London thinks that some variety of human existence would be lost if they all came to England?
  • Nog geopolitiek: China volgen is niet evident. Dan Wang, die voor de onderzoeksfirma Gavekal Dragonomics de technologiesector volgt vanuit China, schrijft in zijn jaarlijkse nieuwjaarsbrief een uitgebreide en verhelderende analyse over de evoluties in China. Met als extraatje een frisse kijk op de opera’s van Mozart en op Dickens’ Bleak House. Wie het lijstje overloopt van wat de Chinese overheid alleen al het afgelopen jaar verordend heeft – inperken van de vrije markt in privé-bijlessen, meer controle op de verspreiding van videogames en Big Tech internet, meer controle op de financiële sector, meer huizen bouwen in groeigebieden, een effectieve respons op de pandemie organiseren, common prosperity, … – kan toch niet anders dan de bedenking maken dat heel wat Europese en Amerikaanse intellectuelen en commentatoren vinden dat “ze” (de overheid, het onderwijs, …) dat hier ook zouden moeten doen?
  • Naar school gaan helpt. Onderzoekers van de universiteiten van Essex en Californië berekenden op ingenieuze wijze dat Italiaans-Amerikaanse gangsters die hoger onderwijs volgden in het midden van vorige eeuw tot 8 procent beter af waren, gemeten in inkomen en woningwaarde, dan gelijkaardige groepen zonder scholing. Het positieve effect wordt sterker voor maffiosi in complexe affaires. Via Wouter Duyck.
  • Pas gehuwde vrouw zit wat in de knoei met hoe dat gaat met de financiën in een huwelijk. Probeert inspiratie te halen bij de grote economisten.
  • 10 lessons in productivity and brainstorming from The Beatles. Design Thinking avant la lettre, of: creativiteit is niet simpel.
  • Toch behoorlijk opmerkelijk. De Amerikaanse bevolking groeide vorig jaar met slechts 0.1 procent, het laagste groeicijfer sinds de oprichting van de VS.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *