Donderdagse gevarieerde links

 • Bakou Mertens en Arthur Jacobs, beiden doctoraatstudenten van Universiteit Gent, lanceerden zopas een nieuwe blog. The BEconBlog biedt “inzichten en verontwaardiging over de economie”. Op de blog en in een app: een tool om Belgische inkomens- en vermogensongelijkheid te visualiseren.
 • Cato Institute publiceerde zijn achtste Human Freedom Index, met cijfers voor 2020. De index meet vrijheid per land met 83 indicatoren in twaalf domeinen, van onder meer rechtsstaat en vrijheid van godsdienst en meningsuiting op persoonlijk vlak tot overheidsregulering en handelsvrijheid op vlak van economische vrijheid.
  De top 10 voor persoonlijke vrijheid bestaat uit: Zweden, Zwitserland, Finland, Ierland, Ijsland, Estland, Luxemburg, Noorwegen, Denemarken, en Nederland. De drie minst vrije landen voor persoonlijke vrijheid zijn Saoedi Arabië, Yemen, en Syrië. België staat 15de op de rangijst van persoonlijke vrijheid.
  Voor economische vrijheid staat Nederland op 17, België op 45 (!). In de algemene vrijheidsrangschikking staat Nederland op de negende plaats, België op de 21ste.
  Het rapport merkt op dat er in 2020 een scherpe daling was op het gebied van vrijheid. Van 2007 tot 2019 beleefde 79 procent van de wereldbevolking een achteruitgang in vrijheid.
 • De Verenigde Staten zijn berucht om de hoge kosten voor de aanleg van infrastructuur voor openbaar vervoer. Een project in New York kost typisch twintig maal meer per kilometer dan een gelijkaardig project in Seoel. Een groep onderzoekers onder de coördinatie van de NYU Marron Institute of Urban Management lanceerde een website, Transit Costs, waarop ze gegevens verzamelen en vergelijkende visualisaties tonen van transportinfrastructuurwerken van overal ter wereld. De database bevat nu gegevens over projecten in vijftig landen, allemaal samen meer dan 11,000 km. Via Marginal Revolution.
 • Primeval Foods, een Amerikaanse start-up in labovlees, ontwikkelt kunstmatig vlees van onder meer Siberische tijger, luipaard, zwarte panter, leeuw, en zebra. Het vlees zou nieuwe eetervaringen bieden, maar ook bijzondere gezondheidseffecten hebben. Via Scott Alexanders Astral Codex Ten, die opmerkt dat mensenvlees dan in theorie ook mogelijk is, maar dat daar wel regulering over zal komen.
 • De meest succesvolle Hollywoodfilm aller tijden? De Avatar uit 2010 als je enkel kijkt naar de box office. Maar het hangt er ook van af. Information is beautiful maakte lijsten en visualisaties die niet enkel op box office gebaseerd zijn, maar ook op, bijvoorbeeld, hoogste opbrengst per investering. Met deze benadering realiseerde My Fat Greek Wedding een return on investment van 7,375 procent.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *