Donderdagse gevarieerde links

  • Goede close reading van Adam Smith door David Friedman, zoon van, en beschreven als een free-market anarchist, als reactie op een volgens hem verkeerde lezing van Adam Smith als proto-progressief door Noah Smith. Aan de hand van vier vaak geciteerde passages van Adam Smith. Friedman: “This not the first, nor the second, time that I have found someone complaining that other people misrepresent Adam Smith while himself doing do.
  • Dominic Cummings, meesterbrein achter de Brexit-campagne en topadviseur van Boris Johnson tot hij in november 2020 opstapte / moest opstappen, startte in juni een Substack. Er zijn weinig mensen met ervaring in politieke topposities die, voor ze hun autobiografie geschreven hebben, openlijk praten over de coulissen van de macht en van hun brein. Een buitenkans dus. Cummings is een bizar figuur, maar wel een slimme mens.
  • Zijn diplomavereisten nog relevant en effectief? De Amerikaanse Republikeinse senator Joe Kent belooft dat hij diplomavereisten voor jobs bij de overheid zal afschaffen als ze niet strikt noodzakelijk zijn. Hij wil ook een derde van de jobs in zijn eigen staf voorbehouden voor mensen die wel de juiste ervaring en vaardigheden hebben, maar geen traditionele opleiding op hun CV. Via de excellente en veelzijdige blog Astral Codex Ten.
  • De productiviteit van de distributie van consumptiegoederen, winkelen zeg maar, is tijdens Corona fors gestegen. Uit een Amerikaans onderzoek naar tijdsbesteding blijkt dat de tijd besteed aan winkelen tijdens Corona met 25 procent gedaald is. De gepresteerde arbeidsuren in de distributiesector (inclusief e-commerce) bleven in dezelfde periode constant.
  • En ondertussen in de bouwsector: Daar blijkt het heel moeilijk om de productiviteit te verhogen. De veelzijdige blogger Austin Vernon onderzoekt waarom.
    Inderdaad, waarom is er bijvoorbeeld nog geen robot uitgevonden voor een toch redelijk repetitieve taak als bakstenen metselen?

1 Comment Donderdagse gevarieerde links

  1. Pingback: Addendumm geopolitiek en nucleair risico: David Cummings - Reluctant Economist

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *