Vrijdagse gevarieerde links

  • Twee verbluffende demonstraties (en hier) van de huidige stand van zaken in artificiële intelligentie (AI). Open AI Codex vertaalt gewone Engelse commando’s in softwarecode om, bijvoorbeeld, een animatie te maken, of een website.
  • Voor wie dit allemaal wat te snel gaat: kom tot rust met Into Great Silence, een prachtige docu over het leven van de Kartuizermonniken in Chartreuse. Regisseur Philip Gröning vroeg de monniken toestemming om te filmen in 1984. Zij moesten er eens over nadenken. Zestien jaar later antwoordden ze hem dat het OK was. Gröning leefde in 2002 en 2003 zes maanden tussen de monniken. Hij filmde zonder kunstlicht en monteerde de beelden tot een twee uur veertig minuten durende impressie, zonder commentaar, voice over of ander geluid dan dat van het kloosterleven. Uitgekomen in 2005, maar nu pas ontdekt, via (vergeten).
  • In de categorie “minder goedaardige effecten van religie”: onderzoekers gingen na wat de langetermijn economische effecten waren van de Spaanse Inquisitie. Tot op dorpsniveau in Spanje, zo tonen ze aan, heeft de Inquisitie tot 200 jaar na datum nog negatieve effecten op het binnenlands product per hoofd van de bevolking, via een lager niveau van vertrouwen en minder investeringen in menselijk kapitaal.
  • 3 budget levels is een fascinerende videostudie van het YouTube kanaal In Depth Cine hoe regisseurs zoals Stanley Kubrick, Spike Lee, Martin Scorsese en Wes Anderson hun basisstijl behielden en aanpasten doorheen hun loopbaan. Met videofragmenten van drie van hun films: low, mid en hoog budget. Via het regelmatig verrassende kottke.org.
  • Hoe krijg je je beste werk gedaan als je “voortdurend onderbroken” wordt? “Ik ga me eens drie dagen opsluiten”? Werkt toch niet echt. De Guardian columnist en time management specialist Oliver Burkeman ging te rade bij genieën zoals Charles Darwin en de wiskundige Henri Poincaré, en artiesten zoals Charles Dickens, Virginia Woolf en Ingmar Bergman. Hun les: vind ergens in de dag, liefst op vaste en de meest creatieve momenten, vier uur – bij Poincaré was dat twee uur in de voormiddag en twee in de namiddag, bij Darwin twee blokken van 90 minuten en een van een uur – en scherm die af voor je meest creatieve werk. En laat de rest van de dag dan maar op zijn chaotische beloop, met emails, meetings en andere “afleidingen”. Ga dat als gestresste thuiswerker vertellen aan je collega’s … Via de onuitputtelijke The Browser.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *