Zaterdagse gevarieerde links

 • Citéco in Parijs is het enige economiemuseum in Europa. Via @Bas_Haring, die er niet enthousiast over is.
 • Via Brilliant Maps: Europa onderverdeeld in gebieden met een economie even groot als die van Londen.
 • Het Planbureau berekende dat de dienstensector sinds 2015 een grotere bijdrage levert aan de Belgische productiviteitsgroei dan de industrie. Dat is opmerkelijk omdat het tot 2015 doorgaans de industrie was die zorgde voor grotere productiviteitsgroei.
 • Chinakenner Andrew Batson signaleert een fascinerend eerste-hands-relaas over hoe economische hervormingen in China vanaf het begin van de jaren 1980 voor een deel gestuurd werden door jonge onderzoekers zonder academische ervaring.
  De enige ervaring die ze hadden, was dat ze gewerkt hadden in fabrieken, in mijnen en in de landbouw. Gesteund door de overheid vormden zij schrijfgroepen waarin ze geacht werden kritiek te leveren op de economische aanpak van de Bende van Vier in de jaren 1970.
  Zij stelden marktgerichte hervormingen voor, niet vanuit theoretisch-academische inzichten, maar omdat ze aan den lijve ondervonden hadden hoe slecht de socialistische economische organisatie werkte.

1 Comment Zaterdagse gevarieerde links

 1. Erwin K.

  Re grassroots inzichten: ook in Rusland hebben jonge mensen die het falen van het socialistisch model kenden de gelegenheid gekregen om in verantwoordelijke posities de zaak te sturen. Dat is dan toch op iets anders uitgedraaid dan wat China gerealiseerd heeft. Op niet veel eigenlijk. Dus heeft misschien het Chinese politiek bestel meer belang dan de grassroots inzichten.

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *