Only in America: verboden te tanken

Het beeld dat we hebben van de Verenigde Staten als een supervrije, ongereguleerde economie, klopt niet. Alleszins niet over de hele lijn.

Het foute beeld dook onlangs nog eens op in een column van de Antwerpse politicoloog en economist Ive Marx, waarin hij pleit voor minder regulering in de Belgische economie. Terloops verwijst hij naar de VS: “Te weinig regels hebben, is evenmin goed­. In Amerika hebben ze groei, maar 90 procent daarvan komt terecht bij de rijkste 10 procent.” En: “(Denemarken) is een van de meest regelloze landen in de Oeso­ – op sommige vlakken heeft het zelfs nog minder regels­ dan de Verenigde Staten.

Marginal Revolution linkt naar een artikel in Politico over de regulering van benzinestations in de staat New Jersey. Het is daar al sinds 1949 verboden om te tanken met zelfbediening. De wet werd destijds ingevoerd om veiligheidsredenen, bijvoorbeeld om zwangere vrouwen te beschermen tegen schadelijke dampen.

In 2015 was er al een poging om dat verbod op te heffen, maar die mislukte. Er komt nu een nieuwe poging, onder meer omdat het moeilijker wordt om pompbedienden te vinden. Maar volgens Politico is het ook nu niet zeker dat die het zal halen.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *