Vrijdagse gevarieerde links

  • Research.com, een “academic research portal” opgericht door de Algerijnse onderzoeker en entrepreneur Imed Bouchrika, publiceerde zijn tweede ranking van beste wetenschappers in Economie en Financiën. Van de 28 wetenschappers in de ranking voor België zijn er dertien van Franstalige universiteiten, veertien van Vlaamse universiteiten (elf van de KULeuven), en één van de denktank Bruegel. Nederland telt 63 wetenschappers in de lijst.
  • Het Flynn effect is het fenomeen dat intelligentiescores in de loop van de 20ste eeuw zowat overal ter wereld gestaag en substantieel zijn toegenomen. Onderzoekers van de Northwestern University in Chicago en de University of Oregon observeerden nu voor het eerst een omgekeerd Flynn effect, een achteruitgang van intelligentiescores dus, in de VS tussen 2006 en 2018. Via Marginal Revolution.
  • Knappe en up-to-date visualisaties van leeftijdspiramides van alle landen ter wereld. Plus nog enkele tientallen andere goede datavisualisaties. Ik vond weinig gegevens over de organisatie achter de website populationpyramid.net. Hun twitteraccount vermeldt “Sint-Gillis, Belgium”.
  • Het vaak boeiende Britse online ideeënmagazine Unherd publiceert een reportage van de Britse schrijver en journalist Ioan Grillo, gebaseerd in Mexico en specialist in de Latijnsamerikaanse drugsoorlogen, over hoe president Nayib Bukele van El Salvador met extreem harde maatregelen het hoofdzakelijk drugsgerelateerd geweld in zijn land terugdringt. Sinds de president in maart vorig jaar de noodtoestand afkondigde, belandden meer dan 60,000 mensen in de gevangenis, 1 procent van de bevolking. Bukele krijgt kritiek van mensenrechtenorganisaties; er zouden heel wat onschuldigen in de gevangenis zitten. Maar het moordcijfer in El Salvador daalde van een piek van 105 moorden per 100,000 inwoners in 2015, het hoogste ter wereld, naar 8 per 100,000, lager dan de VS. De harde aanpak levert de president een in Latijns-Amerika ongekende populariteitsscore van 88 procent op.
  • WTF krantenkop van de maand: Asteroid the size of 14 flamingos to skim past Earth Wednesday – NASA

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *