Donderdagse gevarieerde links

  • Spelen culturele verschillen een rol in de verschillen in infectie- en overlijdensratio’s tussen en soms zelfs binnen Europese landen? Dit kaartje toont frappante verschillen in Zwitserland. Het Duits-sprekend deel heeft ratio’s die overeenstemmen met die van Duitsland; idem voor het Franstalig deel en het Italiaans-sprekend deel. Ook in België was de taalgrens een Coronagrens. Was, want ondertussen heeft heel België dezelfde kleur.
  • Vervolg op en gevolg van de open memo (en hier) die Brian Armstrong, oprichter en CEO van de financiële innovator Coinbase, kort geleden publiceerde en waar hij zich afzette tegen Corporate Social Responsibility (CSR) en politiek activisme binnen Coinbase. Ondertussen hebben 60 van de 1,200 werknemers van Coinbase ontslag genomen, weliswaar met het genereus afscheidspakket dat Armstrong in een follow-up post aanbood aan wie het niet eens was met zijn visie.
  • Oeps, politiek incorrect artikel? Psychologen en computerwetenschappers van onder meer de University of Columbia onderzochten de loonkloof tussen mannen en vrouwen in een anonieme arbeidsmarkt. Ze bekeken hoe meer dan 22,000 free lancers voor 5 miljoen opdrachten betaald werden in Mechanical Turk, het freelancersplatform van Amazon. Opdrachtgevers in Mechanical Turk kennen het geslacht van hun opdrachtnemers niet. De onderzoekers vonden dat vrouwen gemiddeld 10.5 procent minder verdienden dan mannen. Een van de mogelijke verklaringen was dat vrouwen de neiging hadden opdrachten te kiezen die minder betaalden. Via Marginal Revolution.
  • Interessant en vermakelijk interview met Angus Deaton, Nobelprijswinnaar Economie van 2016 en volgens interviewer Gordon Rausser “maybe the greatest applied economist of his generation“. In de eerste zeven pagina’s van de pdf geeft Rausser een goed overzicht van de loopbaan en verwezenlijkingen van Deaton. Het jongste en ophefmakende boek van Deaton en zijn vrouw Anne Case, Deaths of Despair and the Future of Capitalism, bespreek ik “binnenkort” in de reeks over het einde van het kapitalisme.
  • De top 100 van productopzoekingen op Amazon in 2020.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *